Close

Онлайн-лекція експерта з комунікацій, спеціаліста зі зв’язків з громадськістю та пресою у Посольстві Італії в США Андреаса Сандре

       У середу 01.12.2021 відбулась онлайн-лекція експерта з комунікацій, спеціаліста зі зв’язків з громадськістю та пресою у Посольстві Італії в США Андреаса Сандре на тему «Еволюція цифрової дипломатії».
       Темою лекції була розповідь про цифрову дипломатію, як вона поширюється у світі та як пандемія вплинула на її розвиток. Андреас представив статистику використання соціальних мереж у світі як ресурсу новин та пояснив, що країни, у яких він маленький, очевидно не мають довіри до інформації, яка розміщена у соціальних мережах. На прикладі трьох продуктів кіноіндустрії, а саме: «Картковий будинок», «Ділова дівчина» та «Холодне серце» він висвітлив формулу цифрової дипломатії. Традиція – Інновація – Магія.
       Продемонструвавши короткий кліп із американського телесеріалу «Картковий будинок» він зауважив, що «Це те про що справді є дипломатія. Про людей у кімнаті». А історію із серіалу «Ділова дівчина» він асоціює з інноваціями та ідеями. «Це про ідеї, не тільки про ідеї, але і про їх застосування на практиці. Про те, що іноді ідеї не пов’язані з технологіями та з найважчими рішеннями». Хоча він зауважує, що люди бояться їх, не готові до їх впровадження. Але Андреас пояснює: «Інновації не є позитивним чи негативним, інновації – те чим ми хочемо, щоб вони були».
       Андреас навів статистику найпопулярніших світових лідерів у різних соціальних мережах, відмітивши взаємозв’язок соціальних мереж та вікової категорії. Також зауважив, що хоч Twitter не є великою платформою, але він є досить популярним, в першу чергу, через свій інтерфейс та структуру. Він є легким у користуванні та навігації. Відмітив, що Instagram – та платформа на яку варто звернути серйознішу увагу. Між іншим, спікер вважає, що TikTok є найновішою та найцікавішою платформою. Згадуючи пандемію, він демонструє своє TikTok інтерв’ю із Олександрою, яка є одним із співробітників World Health Organization.
       «Це чудова можливість для нас співпрацювати з TikTok, забезпечувати користувачів потрібною інформацією, навчальним контентом», – відповідає Олександра на запитання чому WHO створила акаунт на початку пандемії. Дівчина пояснює, що ідеєю було навчити людей тому, що таке пандемія та як правильно вести себе у такій ситуації та спростовувати невірну інформацію про неї.
       Перед цифровою дипломатією постає безліч викликів. «Одним з головних викликів є привернення уваги користувачів…Тут я зобразив рибу і людей. Чому? Тому що, риба втрачає увагу за 2.8 секунд, а люди втрачають увагу 2.7. секунд. Тому ми маємо саме цю кількість часу, щоб зацікавити користувачів».
       На запитання чому цифрова дипломатія є важливою для Андреаса він відповідає, що вона важлива не тільки тому, що вона потрібна для дипломата, а і тому, що ми повинні думати як вона допоможе під час комунікації з великою публікою. Дипломатія є традицією і досі, але цифрові технології змінили деякі її аспекти. Наприклад, проведення зустрічей у форматі онлайн. «Здебільшого дипломатія – це про переговори» зазначає лектор.
 

Яке майбутнє у цифрової дипломатії?

       «Я вважаю, що важко передбачити, яке майбутнє чекає цифрову дипломатію. В той час як традиційна дипломатія розвивалася дуже повільно, століттями, цифрова дипломатія, наприклад, соціальні мережі змінюються швидко. Декілька років тому ми не думали, що TikTok стане такою платформою, якою він зараз є. Чи думав я про TikTok у минулому? Ні. В той час це була інша, підліткова платформа з назвою «Musically». І хоча зараз більшість TikTok таким і залишився, але тут з’явився простір для дипломатії».
       Щоб стати більш обізнаним у цифровій дипломатії Андреас рекомендує одну з найбільш популярних персональних та робочих платформ – LinkedIn. Відповідно до його слів, це вражаючий ресурс не тільки новин, а також і контенту, який пов’язаний із спеціальними темами. Ще однією його рекомендацією стали книги Алека Бруса, Бреда Сміса.  Зокрема, книга Бреда Сміса «Знаряддя та зброя», яка «не про соціальні мережі, але про технології і їхню роль у сьогоденні світу».
       Завершуючи зустріч, Андреас відповів на запитання про дипломатію у його професійному житті, відзначивши, що цифрові технології можуть бути використані як зв’язок уряду з місцевими жителями. «Технології – найкращий спосіб контактувати із громадянами, які потребують твоєї допомоги», зазначив він, згадуючи про природні лиха.